Zadnje novice

Premagajte prehlad z močjo zdravilnih zelišč

Prvi del – Še posebej v zimskem času je dobro poznati zdravilna zelišča, ki nam pomagajo prebroditi prehladna obolenja in okrepiti imunski sistem. Verjamemo, da boste med spodnjimi zdravilnimi zelišči zagotovo srečali kakšno, ki že raste na vaši gredici. Živite z naravo in premagajte prehlad z močjo zdravilnih zelišč.

Beljenje sadnih dreves. Zakaj, kdaj, s čim in kako?

Beljenje sadnih dreves je eden najpomembnejših postopkov v sadovnjaku, saj z beljenjem vzdržujemo sadna drevesa v dobrem stanju in preprečujemo poškodbe lubja. Se pa je okoli beljenja pojavilo veliko napačnih prepričanj in marsikdo opravi beljenje sadnih dreves ob napačnem času!

Zdravilna zelišča in čarobna nosečnost

Če želite v najčarobnejšem obdobju življenja popaziti na zdravje ter si olajšati nosečniške težave na naraven način, uživajte zdravilna zelišča. Preverite, katera zelišča so…

Melisa – zbogom stres, zbogom nespečnost

J

Melisa je trajnica, ki zraste 60 do 70 cm visoko. Ima štirirobo steblo, na katerem so listi razporejeni nasprotno. Cvetovi so drobni, bele barve in so razporejeni v navideznih vretencih v zalistjih zgornjih listov. Nadzemne dele nabiramo od začetka poletja dalje. Od poprove mete jo lahko ločimo po listih, ki so bolj nežni, srčasti, manj ostro nazobčani in prijetno dišijo po limoni.

J

Melisa

Kot zelišče ali zdravilna rastlina se uporabljajo sveži ali posušeni listi. List vsebuje 0,02 do 0,2% eteričnega olja. Največ eteričnega olja je v rastlini tik pred cvetenjem. Eterično olje vsebuje monoterpene, predvsem citronelal in citral, ter seskviterpene, npr. kariofilen. Citral je nosilec vonja po limonah. Eterično olje deluje sedativno (pomirjevalno), spazmolitično (proti krčem) in karminativno (pomaga sproščati črevesne pline). Poleg eteričnega olja listi vsebujejo še čreslovine (predvsem rožmarinsko kislino), triterpenske kisline (oleanolna in ursolna kislina) in flavonoide. Čreslovine v vodnem izvlečku imajo protivirusni učinek, predvsem proti virusu herpes simpleks tipa 1 (BIO tonik za ustnice za tretma herpesa).

J

Meliso so že v preteklosti uporabljali za izboljšanje razpoloženja. Z njo so zdravili tudi rane in umirjali delovanje srca. Zdravilni čaj iz listov navadne melise (BIO-EKO zelišče melisa) uporabljamo za lajšanje blagih motenj spanja, ki so posledica nemira in nervoze. Melisa se pogosto uporablja v čajnih mešanicah zaradi pomirjevalnega učinka ali zaradi prijetnega okusa. Pripravki iz melise tudi odganjajo vetrove, blažijo krče in napenjanje v prebavilih. Uporabljamo jih zlasti pri živčno pogojenih želodčnih in črevesnih težavah. Zunanje se koncentriran izvleček melise uporablja za lajšanje težav pri herpesu na ustnicah (BIO tonik za ustnice za tretma herpesa).


Klinične raziskave so potrdile, da izvleček listov melise pomirja, izboljšuje miselno sposobnost (tudi pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo) in povečuje odpornost na psihološki stres, macerat pa odpravlja srbečico, ki je posledica pikov mrčesa, insektov in žuželk (BIO serum za obraz in telo za pike žuželk).


BIO EKO zelisce 11 01 11 020
BIO-EKO zelišče melisa

J

Zaradi blagega delovanja je primerna za otroke. Uporabljamo jo predvsem v kombinacijah z drugimi karminativi pri prebavnih motnjah, kot so krči, napihnjenost, vetrovi (BIO serum za najmlajše za bolečine v trebuščku), kot tudi za pomiritev razdraženega želodca kot posledica stresa. Redkeje se uporablja za pospeševanje znojenja pri povišani telesni temperaturi ob gripi in prehladu.

J

Melisina primarna lastnost in moč pa je vsekakor v odpravljanju živčne napetosti, vznemirjenosti, razdražljivosti in nespečnosti (BIO kozmetika za odpravljanje stresa).

J

18 Anti Stres 02
BIO kozmetika za odpravljanje stresa