Zadnje novice

Premagajte prehlad z močjo zdravilnih zelišč

Prvi del – Še posebej v zimskem času je dobro poznati zdravilna zelišča, ki nam pomagajo prebroditi prehladna obolenja in okrepiti imunski sistem. Verjamemo, da boste med spodnjimi zdravilnimi zelišči zagotovo srečali kakšno, ki že raste na vaši gredici. Živite z naravo in premagajte prehlad z močjo zdravilnih zelišč.

Zdravilna zelišča in čarobna nosečnost

Če želite v najčarobnejšem obdobju življenja popaziti na zdravje ter si olajšati nosečniške težave na naraven način, uživajte zdravilna zelišča. Preverite, katera zelišča so…

Beljenje sadnih dreves. Zakaj, kdaj, s čim in kako?

 

Beljenje sadnih dreves je eden najpomembnejših postopkov v sadovnjaku, saj z beljenjem vzdržujemo sadna drevesa v dobrem stanju in preprečujemo poškodbe lubja. Se pa je okoli beljenja pojavilo veliko napačnih prepričanj in marsikdo opravi beljenje sadnih dreves ob napačnem času.

 

 

0001 1

 

 

Zakaj belimo sadna drevesa?

 

Beljenje sadnih dreves se izvaja za zaščito debla in lubja pred poškodbami zaradi nenadnih temperaturnih sprememb. Zelo nizke temperature, ki se pojavljajo pozimi, lahko povzročijo zamrznitev sadnih rastlin. Zunanji simptomi poškodb zaradi zmrzali so zmrzali okončin, rane na lubju in navpične razpoke na deblih.

 

Ugodne razmere za nastanek luskastih ran nastopijo januarja in februarja, ko se drevesna debla (in debelejše veje) v sončnih dneh močno segrejejo, ponoči pa ob močnem padcu temperatur tkiva, ki so spodbujena za novo vegetacijo (življenje), zamrznejo.

 

Pojav poškodb notranjih tkiv zaradi zmrzali na deblih in okončinah, ki jih pogosto lahko opazimo v prerezu mladih enoletnikov (celice porjavijo), lahko preprečimo z beljenjem sadnih dreves.

 

 

 

 

Kdaj pobeliti sadna drevesa?

 

Najpogostejša napaka pri beljenju sadnih dreves je, da se ta postopek izvede zgodaj spomladi. Takrat je že prepozno. Kdaj je torej najboljši čas za beljenje sadnih dreves?

 

Beljenje sadnih dreves je treba opraviti najkasneje v začetku januarja, najbolje pa že v drugi polovici decembra. Če del apna splakne dež je potrebno obdelavo ponoviti, tako da debla sadnih dreves ostanejo pobeljena do začetka marca.

 

Preprečevanje poškodb zaradi zmrzali na pobeljenih deblih dreves temelji na dejstvu, da se sončni žarki delno odbijajo, lubje se manj segreva in zato pozimi ni podvrženo prevelikim temperaturnim nihanjem. Pozneje beljenje sadnih dreves (marca ali aprila) ni več smiselno. Zato ne smemo pozabiti, da je potrebno sadna drevesa beliti pred nastopom zime in ne po njenem koncu.

 


Ali je smiselno beliti sadna drevesa v topli zimi?

 

Če je decembra in januarja razmeroma toplo, le z rahlo zmrzaljo, se drevesa prezgodaj prebudijo iz zimskega mirovanja. Posledično lahko že januarja “začutijo pomlad” in začno prezgodaj rasti. Tako drevesa izgubijo odpornost proti zmrzali in lahko zamrznejo v primeru zmrzali februarja ali celo marca.

 

Beljenje debel zmanjšuje ogrevanje dreves pred sončnimi žarki in tako preprečuje prezgodnjo vegetacijo v blagi zimi, zato je beljenje debel nujno potrebno tudi v toplih zimah, ko ni večjih zmrzali.

 

 

 

S čim in kako pobeliti sadna drevesa?

 

Najpogostejša metoda je beljenje sadnih dreves z apnenim mlekom. Navadno živo apno (kalcijev oksid) raztopimo v vodi v količini 2 kg apna na 10 l vode. Po temeljitem mešanju apneno mleko s čopičem nanesemo na debla sadnih dreves, v ostrejših zimah pa tudi na podlago debelejših vej. Južno stran debla in debele veje obrnjene na južno stran je potrebno pobarvati nekoliko višje. Na tej strani se namreč drevesna debla najbolj segrejejo, zaradi česa so na teh mestih najbolj ranljiva in dovzetna za poškodbe.