Zadnje novice

Premagajte prehlad z močjo zdravilnih zelišč

Prvi del – Še posebej v zimskem času je dobro poznati zdravilna zelišča, ki nam pomagajo prebroditi prehladna obolenja in okrepiti imunski sistem. Verjamemo, da boste med spodnjimi zdravilnimi zelišči zagotovo srečali kakšno, ki že raste na vaši gredici. Živite z naravo in premagajte prehlad z močjo zdravilnih zelišč.

Beljenje sadnih dreves. Zakaj, kdaj, s čim in kako?

Beljenje sadnih dreves je eden najpomembnejših postopkov v sadovnjaku, saj z beljenjem vzdržujemo sadna drevesa v dobrem stanju in preprečujemo poškodbe lubja. Se pa je okoli beljenja pojavilo veliko napačnih prepričanj in marsikdo opravi beljenje sadnih dreves ob napačnem času!

Zdravilna zelišča in čarobna nosečnost

J

Če želite v najčarobnejšem obdobju življenja popaziti na zdravje ter si olajšati nosečniške težave na naraven način, uživajte zdravilna zelišča. Preverite, katera zelišča so primerna za nosečnice in katerih se je dobro izogibati. Če boste izbrale varna zelišča, se lahko brez skrbi prepustite uživanju toplih zeliščnih napitkov. Pravzaprav je zaradi pozitivnih učinkov zaželjeno, da jih v času nosečnosti uživate. Med varna zelišča spadajo:

J

Regrat

J

Regrat lahko izboljša delovanje jeter, posledično pa pomaga lajšati simptome previsoke ravni estrogena v telesu, denimo endometrioze in cikličnih bolečin v dojkah. Ker spodbuja jetrne sposobnosti za odstranjevanje odvečnega estrogena iz telesa, pomaga povrniti hormonsko ravnovesje ženskam, ki jih mučijo tovrstne težave. Zato je kot nalašč za uživanje v času nosečnosti, ko raven hormonov precej niha. Regrat pa prav tako vsebuje tudi vitamine A, B in C, veliko kalija in drugih mineralov. Holin v regratu vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja. Uživanje regrata pa je koristno tudi pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in težavah z mehurjem.

J

Regrat 2

 

Melisa

J

Melisa pomirja krče, ureja prebavo, krepi in poživlja srce ter uravnava premočno bitje srca, razkužuje in celi rane, blaži migreno, omedlevico in potovalno slabost, sprošča napetost in pomirja. Pospešuje izločanje žolča, s čimer preprečuje nastajanje kamnov. Ravno tako krepi spomin, pričara lepe misli, odganja ‘črne oblake’ in tesnobo, daje telesu novih moči, deluje protikrčno. Pri nosečnicah preprečuje bruhanje in slabo počutje. Deluje tudi antivirusno in je prijetnega vonja.

J

BIO EKO zelisce melisa
BIO EKO zelišče melisa

Kopriva

J
Kopriva pomaga pri blaženju simptomov driske in pojavu hemoroidov. Prevretek se lahko uporablja tudi za umivanje intimnih predelov, za povečanje količine urina in pri blaženju vseh procesov vnetja v telesu. Kopriva znižuje tudi raven sladkorja v krvi, zato jo uporabljajo pri mnogih čajnih mešanicah, s katerimi zdravijo oz. blažijo simptome sladkorne bolezni. Primerna je tudi za nosečnice, saj je obogatena s kalcijem, železom, proteini in drugimi pomembnimi hranili. Kopriva je ravno tako odlično sredstvo za moč, saj spodbuja apetit, organizmu omogoči zadosten vnos železa, pomaga pa tudi pri preprečevanju občutka utrujenosti. V nosečnosti ščiti in krepi ledvice, ščiti mater in zarodek, zmanjšuje krče v nogah in porodne bolečine, preprečuje krvavitve po porodu ter izboljšuje kakovost in količino materinega mleka.

J

Kopriva

J

Malinovi listi

J

Malinovi listi so priporočljivi za nosečnice, dobro pa je, če jih uživate tudi po porodu. Listi maline vsebujejo veliko magnezija, kalcija, kalija, železa, cinka in fosforja. Poleg tega najdemo v njih različne vitamine iz skupine B in vitamin C.  S pitjem čaja iz malinovih listov je mogoče skrajšati čas poroda. Nosečnica naj posledično prične s pitjem 2 skodelic dnevno šele na prvi dan zadnjega mesece nosečnosti in naj pitje nadaljuje vse do konca nosečnosti. Čaj iz malinovih listov mehča mišice materničnega dna in ustja. Pomaga pri preprečevanju poporodnih krvavitev in pomaga pri sproščanju in krčenju maternice, obenem pa razstruplja telo in pomaga spodbujati presnovo.

J

J

Sezona polne rasti zdravilnih zeli in je pred vrati in kmalu bodo pri BIO-EKO Kozmetika Evana – 100% naravna zraven že obstoječe ponudbe zdravilnih zelišč in zdravilnih zeliščnih mešanic na voljo tudi zeli, ki so posebej primerne za čarobne trenutke nosečnosti:

 • BIO-EKO zelišče kopriva
 • BIO-EKO zelišče malinovi listi
 • BIO-EKO zelišče regrat
 • BIO-EKO mešanica zelišč za čarobno nosečnost

J

Izogibajte se:

 • zelišč, ki stimulirajo kontrakcije maternice: podraščec, modri kohoš, vrtni ognjič, korenine bombaža, škrlatnordeča glavnica, kanadski zlati koren, azijski vodni popnjak ali gotu kola…
 • zelišč, ki povzročajo menstruacijo: agava, angelika, Trillium pendulum, grozdnata svetilka, potrošnik, beli vratič, ožepek, pelin, listje peteršilja, žafranika, navadni rman…
 • zelišč, ki so bogate z eteričnimi olji (lahko iritirajo ali stimulirajo delovanje maternice): evkaliptus, meta, bazilika, majaron, origano, mačja meta, rožmarin, materina dušica…
 • zelišč, bogatih z alkaloidi (prav tako lahko stimulirajo delovanje maternice): kava, črni čaj, zeleni čaj, navadni češmin, navadna metla, mandragora, rdeči koren oz. čašica…
 • zelišč, ki vplivajo na delovanje hormonov: angelika, hmelj, golostebelni sladki koren, deljenolistna srčnica, mehiški divji jam…
 • zelišč z laksativnimi lastnostmi: aloe vera, ameriška krhlika, navadna krhlika, rabarbara, sena, kislica…
 • zelišč, ki so močni diuretiki: vednozeleni gornik, navadni brin …