Zadnje novice

Premagajte prehlad z močjo zdravilnih zelišč

Prvi del – Še posebej v zimskem času je dobro poznati zdravilna zelišča, ki nam pomagajo prebroditi prehladna obolenja in okrepiti imunski sistem. Verjamemo, da boste med spodnjimi zdravilnimi zelišči zagotovo srečali kakšno, ki že raste na vaši gredici. Živite z naravo in premagajte prehlad z močjo zdravilnih zelišč.

Beljenje sadnih dreves. Zakaj, kdaj, s čim in kako?

Beljenje sadnih dreves je eden najpomembnejših postopkov v sadovnjaku, saj z beljenjem vzdržujemo sadna drevesa v dobrem stanju in preprečujemo poškodbe lubja. Se pa je okoli beljenja pojavilo veliko napačnih prepričanj in marsikdo opravi beljenje sadnih dreves ob napačnem času!

Zdravilna zelišča in čarobna nosečnost

Če želite v najčarobnejšem obdobju življenja popaziti na zdravje ter si olajšati nosečniške težave na naraven način, uživajte zdravilna zelišča. Preverite, katera zelišča so…

BIO-EKO eterično olje kamilice

Med marcem in majem na sveže pripravljeno zemljo posejemo kamilična semena, ki smo jih pridobili od zrelih kamilic v prejšnji sezoni. Gredo nato pokrijemo s kopreno, da semena zaščitimo pred nihanji temperature, pred pretiranim izsuševanjem in pred ptički, ki jim kamilična semena predstavljajo neskončno gostijo. Ko v juniju in juliju kamilice zrastejo in dozorijo, jih vsak dan ročno obiramo.

Kamilica 1

Nemška kamilica

Nekaj jih naravno posušimo in pakiramo v paketke BIO-EKO zelišč, nekaj jih s pomočjo parne destilacije spremenimo v rožno vodo in eterično olje, nekaj pa jih pustimo, da odvržejo semena, ki jih uporabimo v naslednji sezoni.

In kako pridobivamo rožno vodo in eterično olje? V bakreni destilator nalijemo vodo, v vrat oziroma tulec pa naložimo sveže cvetove nemške kamilice, zatesnimo, pripravimo hladilnik in vse skupaj pristavimo na majhen ogenj. Počasna parna destilacija poteka pri temperaturu od 105 do 108°C.

30l 2
Bakreni parni destilator

Kaj priteče iz bakrenega destilatorja? Rožna voda oziroma hidrolat nemške kamilice z eteričnim oljem rimske kamilice, katero ulovimo v lij ločnik, s katerim eterično olje ločimo od rožno vode. In še rešitev skrivnostne uganke, ki smo jo zastavili na začetku. Barva eteričnega olja nemške kamilice je…

20210413 165251 1
…modra.

Odkritje skrivnosti, zakaj je eterično olje nemške kamilice modre barve pa v naslednjem prispevku. Si pišemo kmalu.